Novice

Prikrito-Razkrito 2012

Petek, 17. 3. 2012 ob 20.00

Avtorski plesni projekt Aje Zupanec: »PRIKRITO - RAZKRITO«

Aja Zupanec je zapisana plesu že od malega. Po petnajstih letih plesnega dozorevanja v Plesnem Forumu Celje, v katerem je izstopala tako po svoji nadarjenosti kot tudi prizadevnosti, je že kot mlada plesalka ustvarila številne zahtevne plesne vloge, sodelovala na številnih plesnih festivalih doma in v tujini ter kar dvakrat zmagala na državnem tekmovanju v avtorskih plesih OPUS 1. Po končani gimnaziji je bila sprejeta v drugi letnik plesne akademije v Salzburgu (Salzburg Experimental Academy of Dance), katero je lani uspešno zaključila. V treh letih intenzivnega izobraževanja v tujini se je količina novih informacij dnevno nabirala in mlada plesalka je čutila da se mora za nekaj časa zapreti v dvorano, da te informacije v sebi predela ter jih dokončno sprejme oz. ovrže. Po treh mesecih raziskovanja in nabiranja plesnega materiala, se je postopoma zgradil koncept in vizija za plesni prvenec.

Pri vsem tem procesu jo je podprl Plesni forum Celje in ji dal na razpolago dvorano ter sprejel vlogo koproducenta projekta.

Projekt je začel nastajati minimalistično z odkrivanjem najmanjših, a pomembnih premikov posameznih delov telesa. Postopoma se je gradil z raziskovanjem in dodajanjem različnih gibalnih kvalitet, ki izhajajo iz posameznih delov telesa in ga počasi sestavljajo v »normalno« podobo ter celoto. Spontano so se ustvarili različni dialogi med dlanmi, stopali, lasmi in hrbtom. Skozi lastno fleksibilnost in fizičnost telesa, je počasi odstirala plast za plastjo, se s tem postopoma približevala sebi in sprejemala svoje na novo odkrite podobe, ki jih želi podeliti z gledalci.

Z njimi želi ustvariti dialog in deliti »svoje vesolje«. Delno prikrito, delno razkrito.

Telo pa ne bo edini medij sporočanja. Projekt bo podprt tudi z video projekcijo, za katero bosta poskrbela Tomaž Černej in Luka Bernetič. Veliko vlogo pa bo imela tudi vizualna podoba kostuma, katero je ustvarila mlada kostumografinja Gea Erjavec.

Z veseljem vas pričakujemo!