Novice

GORAN BOJČEVSKI QUINTET - 2017

PLESNI FORUM CELJE, torek 26.12.2017 ob 21.00

GORAN BOJČEVSKI QUINTET
“classic-etno-jazzy”

Goran Bojčevski – klarinet
Tomaž Marčič - harmonika
Tadej Kampl – el.bas
Žiga Kožar – bobni
Miha Petric – kitara

Goran Bojčevski kvintet izvaja predvsem glasbo sveta, vsem dobro poznane skladbe (Piazzola, Mozart, Bach, makedonske ljudske ...), ki pa so posebni zaradi edinstvenih aranžmajev Bojčevskega – znašle so se v etno-jazz preobleki – t.i.. balkan nuevo.

Glasbeniki nedvomno vsak na svojem področju predstavljajo vrh dovršenosti, ko pa se posamezne energije zlijejo v eno samo, dobimo eno čisto posebno Zgodbo. Zgodbo, ki dokazuje, da je prepletanje raznih glasbenih zvrsti ne zgolj mogoča, ampak čarobna.

Goran Bojčevski je magisterij iz klarineta končal na slovitem salzburškem Mozarteumu z najvišjo oceno v razredu svetovno znanega prof. Aloisa Brandhoferja. Forum answers.com ga uvršča med najboljše klarinetiste sveta. V Sloveniji ga poznamo predvsem kot nekdanjega člana skupine Terrafolk. Je tudi skladatelj, glasbo ustvarja za filme, reklame, balet, napisal pa je tudi celovečerno suito Balkanski portreti in jo v sodelovaju z simfoničnim orkestrom RTV Slovenija tudi posnel. V posebno čast si šteje, da njegove skladbe izvajajo na različnih univerzah po svetu, še posebaj na salzburškem Mozarteumu. Je utemeljitelj novega glasbenega sloga balkan nuevo, ki se opira na njegove balkanske korenine in jih posodablja z elementi klasične in tango glasbe. 

Tomaž Marčič je študiral harmoniko v Nemčiji, kjer je zaključil diplomski študij pri prof. Hugu Nothu v Trossingenu in podiplomski študij v mojstrskem razredu prof. Stefana Hussonga v Würzburgu. Glasbeno poustvarjanje ga je poleg nastopov po Sloveniji vodilo na odre po Nemčiji, Švici, Franciji, Italiji, Hrvaški in Avstriji…

Tadej Kampl, izjemni basist v svetovnem merilu, je bas začel igrati že v zgodnji mladosti. Diplomiral je na konservatoriju v Celovcu pri prof. Uli Langhtalerju. Obiskoval je tudi City college v New Yorku, ZDA. Učil se je pri Denis Irwinu in Matthew Garrisonu in kasneje pri Guru Pandit Sureshu Talwalkar v Punah, Indija. Sodeloval je v mednarodnih projektih s tujimi glasbeniki kot so Archie Shepp, Justin Brown, Jonathan Blake…

Žiga Kožar, eden najbolj cenjenih in vsestranskih bobnarjev v Sloveniji in širše. Nastopal je z raznimi zasedbami v Sloveniji in tujini.

Miha Petric, kitarist, skladatelj in pedagog iz Ljubljane. Že odkar pomni, se na več ravneh ukvarja z glasbo. Svoj ustvarjalni pečat pušča v jazzrock- fusion skupini Moonlight sky, s katero so izdali štiri albume. Njihova glasba je bila predvajana na radijskih postajah v Ameriki, Kanadi, Braziliji, Rusiji in v Evropi, v Braziliji so bili izbrani za najboljšo progresivno skupino.