Novice

JANEZ BONČINA BENČ - BIOGRAFIJA - feat SEPTEMBER

 PLESNI FORUM CELJE, petek 19.4.2019 ob 21h
 Koncert velikana slovenske glasbene scene Janeza Bončine - Benča, ki ga je poimenoval »Biografija oz.feat SEPTEMBER«, na katerem bo s številnimi znanimi slovenskimi  rock imeni ovekovečil svoji častitljivi obletnici življenja in delovanja.
Janez Bončina Benč je glasbeni velikan. S svojim dolgoletnim delom je kreativno sooblikoval in bistveno prispeval k razvoju slovenske glasbe in popularne kulture.

Deloval je v zasedbah Helioni, Srce, z Mladimi levi je v šesdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September. Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock ,je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner.
Benč se je v letu 2010 vrnmil na slovensko glasbeno prizorišče z novim, odličnim albumom ''Sol, poper in sanje'' na katerem je spretno združil in prepletel predelave lastnih uspešnic iz preteklosti in jim dodal nove vrhunske kompozicije pri katerih so se mu pridružili popularni mladi izvajalci Murat&Jose, Trkaj, Juliette Justine, Jani Moder, Lovro Ravbar ……
V svoji petdesetletni karieri je nanizal vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku: Gvendolina, Maja z biseri, Ob šanku, Kadar ognji dogorijo, Ta noč je moja idr.
Številne nagrade na slovenskih in jugoslovanskih glasbenih festivalih je nadgradil z bogatimi in uspešnimi sodelovanji z Grega Forjaničem, Tomažem Domiceljem, Janezom Zmazkom Žanom, Vladom Kreslinom, Primožem Grašičem, Zoranom Predinom, Aleksandrom Mežekom, Petrom Ugrinom, Tihomirjem Pop Asanovičem, Dadom Topićem in mnogimi drugimi.
V Plesni forum Celje, Benč s  »septembrovci«  ponovno prihaja po dolgih 16.letih in spomin na ta koncert,  je še vedno nepozaben.Za vse , ki takrat niste bili, verjemite, da si ne boste oprostili, če zamudite tudi tega. Zato bodite skupaj z legendami yu in slo rocka na koncertu leta v Plesnem forumu Celje v petek, 19.aprila. 2019 ob 21.00……..in ne pozabite, da je koncert v dnevni sobi, to pa pomeni »malo prostora« in »izjemna energija«……pohitite….rez. in inf. 031413409