Novice

JANEZ DOVČ & BOŠTJAN GOMBAČ

PLESNI FORUM CELJE
sobota, 23.11.2019 ob 21h
JANEZ DOVČ & BOŠTJAN GOMBAČ
velika koncertna turneja 2019

Vrhunska glasbenika, ljudska godca 21-tega stoletja, vas bosta ob 15. obletnici glasbenega soustvarjanja popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, na turneji pa premierno zaigrala tudi nekaj svežih avtorskih kompozicij.
Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač sta prepoznavni imeni v svetu sodobne slovenske glasbe. Gre za nekdanja in sedanja člana številnih glasbenih zasedb (Sounds of SloveniaJararajaKatalenaTerrafolkCaminoigraRudi Bučar&IstrabandBast itd). Oba delujeta tudi kot avtorja, aranžerja in producenta glasbenih del zase in za druge glasbenike, v zadnjih nekaj sezonah pa sta se uveljavila predvsem kot vrhunska studijska glasbenika in solista, ne le na področju, ki ga v glasbenem smislu najbolje obvladujeta (etno glasba, world-glasba), pač pa tudi v kontekstu klasične glasbe (solistični nastopi z Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoniki RTVBig Band RTV SlovenijaFool Cool OrchestraCarmina SlovenicaSimbolični orkester). "Z Boštjanom sva se kljub temu, da sva rojena v istem kraju Sneberje, kak kilometer zračne razdalje, zares spoznala na Irskem, v kraju Limerick, kjer smo gostovali s skupino Jararaja, on pa s skupino Terrafolk, takrat sva na spontani žurki tudi prvič skupaj zaigrala," se je njunega prvega nastopa spomnil Janez Dovč.

"Večinoma so to prizorišča, kjer sva v preteklosti že nastopala, bodisi v duetu ali s kakim drugim projektom. Znotraj danih robnih pogojev (okvirni termin, najina zasedenost z ostalimi projekti) je teh 22 terminov velik uspeh, kar je zasluga celotne produkcijske ekipe. Z Boštjanom bova tokrat s seboj na pot peljala tudi sceno, svojega oblikovalca svetlobe in tona ter kopico zanimivih instrumentov, pravo glasbeno-scensko doživetje. Zanimivo bo opazovati tudi, kako 22 koncertov v dveh mesecih vpliva po eni strani na glasbo, improvizacijo in poglobitev medsebojne interakcije, po drugi strani pa seveda tudi na publiko, udeležbo na koncertih in odmevnost," je o vsebini in vzrokih za zgoščeno turnejo povedal Janez.

Glasbenika sta razvila poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. "Poleg moje harmonike in Boštjanovih pihal bova zaigrala kar nekaj zanimivih duetov, recimo na uglašene zvončke, pojoči žagi itd, sam bom uporabljal synth bas, stomp box, računalniški instrument Ableton Live, Boštjan cabaso, ki se jo igra z nogo, altovski klarinet, pa še marsikaj se bo dalo slišati, " je dejal Dovč, komponist glasbe za film Raj, ki je včeraj na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši kratki film.

Zaradi izjemnega interesa in seveda naše male dnevne sobe, prosimo za čim prejšnjo rez. oz nakup vstopnic
inf. in tel.031413409