Novice

PLESNO PO PREŠERNU


v sklopu Plesnega cikla prihaja poseben del; trojček treh predstav zasnovnih v Plesno po prešernu
9.2.2024 ob 19.30 uri - FEMINE, plesni diptih- PLESNI FORUM CELJE 
Koreografinje:

Rita Gobi (koreografija z naslovom LINK )

Aleksandra Mišić  (koreografija z naslovom Wegsittudrlifk)

Plešejo: Katarina Bućić (SRB), Tijana Ostojić (SRB), Patricija Crnković (SLO), Tjaša Bucik (SLO) in Neža Banovec (SLO)
Asistent koreografije: Ognjen Vučinić
Glasbeni aranžma: David Nik Lipovac
Kostumografija in scenografija: SvarogART
Lučni dizajn: Nenad Vasić
Fotografija in video: Belkiša Beka Abdulović
Design: Teodora Živković
Produkcija: Balkan Dance Project, Kulturna Stanica Barka, Festival Velenje in Institut za umetničku Igru Beograd
Plesni diptih “Femine” predstavlja srečanje dveh mednarodnih koreografinj, Rite Gobi (Madžarska) in Aleksandre Madsen (Hrvaška) ter njunih medsebojnih plesnih pogovorov uprizorjenih v sodobni obliki med seboj povezanega diptiha FEMINE za 5 mladih plesalk. Tistih, ki predstavljajo naše upanje in prevzemajo eno samo identiteto, identiteto mladih umetnic in promotork sodobne plesne scene. Na vsako koreografinjo je nekoč vplival koncept meja in njihov odnos s časom. Doživele so izkušnjo prevzemanja nove, drugačne identitete, srečevanja koncepta nesmiselnosti na različnih ravneh bivanja, da bi ga kot razseljenke na neki točki po eni strani sprejele kot upanje in po drugi strani kot absurd. 
10.02.2024- ob 19.30; LEND ME YOUR EARS, performativna akcija po motivih dela "Vivo e Coscienza"----Celjski dom 
Plešeta: Radu Murarasu in Giuseppe Zagaria
Koreografija: Marta Bevilacqua 
Likovna zasnova: Gian Carlo Venuto
Produkcija: Compagnia Arearea Italija
Performativna akcija Lend me your ears je nastala po motivih dela "Vivo e Coscienza" (1963) italijanskega pisca, pesnika, filmskega režiserja in intelektualca Piera Paola Pasolinija. V njegovem literarnem opusu je mogoče najti sledi, ki se navezujejo na plesno umetnost. V gostujoči predstavi priznane italijanske skupine sodobnega plesa Arearea se avtorji navezujejo na nedokončani tekst "Vivo e Coscienza", leta 1963 napisanem prav za balet. Omenjeno leto je bila ključna prelomnica za Passolinija, za njegova dela in njegove nove eksperimente z dramaturškimi pravili. 
Lend me your Ears je obsežen raziskovalni projekt, ki z vključevanjem znanih umetnikov in mladih generacij želi reflektirati in ustvarjati umetnost, ki temelji na bistvenih vprašanjih naše sedanjosti: Kakšno življenje si lahko predstavljamo sredi psihotičnega kolapsa Zahoda? Kakšen vpliv ima pandemija na svetovna pričakovanja? Na domišljijo prihodnosti? Kaj prinaša socialni psihizem?
11.02.2024- ob 19.30 uri - ONO, mladinska plesna predstava- Plesni forum Celje
 
Koreografinja: Iza Skok
Plešejo: Zoja Jager, Tara Ema Žnidar, Sofija Ermakova in Miša Rančigaj
Kostumografinja: Maja Zupanc Žibret
Produkcija: Plesni forum Celje
Ono je mladinska plesna predstava, ki se ukvarja z vprašanjem spolov v današnjem času. Večina mladih se je začela odločno upirati strogi opredelitvi lastnega spola, celo njihove seksualnosti. Ustvarili so se novi pojmi kot so; aseksualnost, binarni spol, transpolnost, cisspolnost, AMAB, androgenost, aromantičnost, bindanje, bifobija … Kljub temu, da vsi ti novi izrazi mladim odpirajo novo svobodo, so lahko obenem omejujoči in ustvarjajo le še novo zmedo. Gre le za modno muho današnjega časa ali pa so to novi konstrukti, ki bodo obstali?
Vstopnice: TIC Celje in Plesni forum Celje (pred predstavo)
Cena: 12,00 EUR redna vstopnica, 10,00 EUR dijaki, študentje, upokojenci, 50 % na redno vstopnico za plesalce celjskih plesnih šol (z dokazilom).
Paket Plesno po Prešernu: 2 + 1 gratis*
*Velja v primeru nakupa vstopnic za dve različni predstavi.
 

Mojca Majcen - plesalka/ dancer


 T: +386 41 364 122