Novice

JANEZ BONČINA - BENČ & PRIJATELJI

PLESNI FORUM CELJE, petek 17.5.2024 ob 21h
B E N Č  &  PRIJATELJI
Janez Bončina Benč, legenda, pionir slovenskega in bivšega jugoslovanskega jazz-rocka. Več kot pet desetletja ustvarjanja na domači in tuji glasbeni sceni. Sodelovanje z mnogimi pomembnimi glasbeniki in skupinami. Avtor, interpret, ki uspešno združuje vse generacije pravih glasbenikov. Benč v klasičnem jazz-rock kvintetu, v katerem z vrhunsko improvizacijo in energijo na čisto drugačen način izvaja songe iz svojega bogatega glasbenega opusa.
V svoji petdesetletni karieri je nanizal vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku: GvendolinaMaja z biseriOb šankuKadar ognji dogorijoTa noč je moja idr.
Deloval je v zasedbah HelioniSrce, z Mladimi levi je v šesdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September. Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock ,je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner.
Številne nagrade na slovenskih in jugoslovanskih glasbenih festivalih je nadgradil z bogatimi in uspešnimi sodelovanji z Grega ForjaničemTomažem DomiceljemJanezom Zmazkom ŽanomVladom Kreslinom, Primožem Grašičem, Zoranom PredinomAleksandrom Mežekom, Petrom Ugrinom, Tihomirjem Pop Asanovičem in mnogimi drugimi.
V PLESNI FORUM prihaja z ekipo najboljših glasbenikov in kot sam pravi, gre z njimi tudi na konec SVETA :
JANI HACE, ŽIGA KOŽAR, PRIMOŽ GRAŠIČ, JANI MODER, NEJC ŠKOFIC
Zaradi izjemnega koncerta in naše male dnevne sobe, priporočamo čimprejšnji nakup vstopnic....35 eur
REZ.,INF. 031413409